info@vanmeijel.com Contact

De spinthoutkever, ook wel de parketkever genaamd, zijn kleine houtinsecten welke grote gevolgen met zich meebrengen. De spinthoutkever is bruin gekleurd, is slank en wordt gemiddeld 3 tot 8 millimeter lang. De witgekleurde larven van de spinthoutkever worden ongeveer 6 millimeter lang.

Ontwikkeling van de spinthoutkever

De spintkoutkever heeft evenals boktor cq. huisboktor en houtworm een volledige gedaanteverwisseling. Volwassen kevers hebben een eileg van ongeveer 75 eitjes, welke afgezet worden in nauwe openingen in het hout. Uit deze eitjes ontstaan larven. Deze larven, welke zich dus in het in hout bevinden, blijven hier in rondvreten variƫrend van enkele maanden tot maximaal vier jaar. Wanneer de larven na deze periode zijn volgroeid, kruipen ze tot vlak onder de buitenste laag van het hout om zich te verpoppen.

Leefwijze spinthoutkever

De spinthoutkever komt met name voor in opgeslagen hout en pas verwerkt hout. Voorbeelden zijn vloeren, triplex, vloerdelen en fineer. Het spinthout, waarin de spinthoutkever voorkomt, betreft het jongste hout van een boom, oftewel de buitenste ringen van de boom . Het kenmerkende van spinthout is de zachtheid van het hout.

Schade spinthoutkever

De larven van de spinthoutkever zorgen voor aanzienlijke houtaantasting in spinthout. Constructies kunnen ernstig aangetast worden. De groei van de spinthout kevers is explosief, waardoor de schade die aangericht wordt in een snel tempo kan verergeren.