info@vanmeijel.com Contact

De bonte knaagkever behoort tot de categorie houtaantastende insecten. De bonte knaagkever luistert ook naar de namen grote houtwormkever of bonte klopkever.

Uiterlijk van de bonte knaagkever

Volwassen exemplaren van de bonte knaagkever, ook wel de grote houtwormkever genaamd, kennen een  bruine kleur met donkerbruine dekschilden met daarop fijne geelachtige en roodachtige beharing. De volwassen bonte knaagkever wordt ongeveer 6 tot 8 millimeter groot. De larven van de bonte knaagkever kunnen tot ongeveer 1,3 centimeter groot worden.

Ontwikkeling van de bonte knaagkever

De bonte knaagkever heeft, net als de houtworm en de boktor,  een volledige gedaantewisseling. In het begin van het jaar komen de volwassen kevers uit het hout tevoorschijn en gaan dan paren. De gemiddelde levensduur van volwassen kevers is ongeveer vier tot vijf jaar. De plekken waar de bonte knaagkevers het hout uit komen, heten uitvliegopeningen. De vrouwtjesexemplaren leggen eitjes, waarbij ze een voorkeur hebben voor enigszins vochtig hout. Uit de eitjes ontwikkelen zich de larven. De larven kunnen twee tot ongeveer twaalf jaar in het hout leven.

Leefwijze bonte knaagkever?

De bonte knaagkever heeft voorkeur voor loofhout en in het bijzonder eikenhout. Ook komen ze voor in ander loofhout zoals de iep en kastanjebomen. De volwassen kevers paren in zogenaamde kraamkamers. Deze kraamkamers bevinden zich in het hout en hierin worden de eitjes gelegd. Uit deze eitjes ontwikkelen zich de larven en het zijn juist de larven die zorgen voor de jarenlange houtvraat.

Schade door de bonte knaagkever

De larven van de bonte knaagkever zorgen voor ernstige houtaantasting en kunnen voor instabiele en daarmee gevaarlijke constructies zorgen. De larven tasten met name balkeinden en balkverbindingen aan en kunnen zowel in het spinthout als in het kernhout voorkomen.

Vermoedt u aanwezigheid van de bonte knaagkever? Neem dan contact met ons op voor een gratis houtinspectie.